Inne

Har hört så himla mycket om grönkål på sistone? (haha, vilken mästerlig inledningsmening..! :'D) Hur nyttigt det är osv. Verkar vara hippt? Och jag vill ju inte vara nåt annat än hipp så därför har jag genast tagit detta med grönkål till min intresseradiometer. Vilket är ett - för stunden påhittat - ord som beskriver den mentala fil i min hjärna där jag förvarar ord som är av högre aktuellt intresse för mig. I den filen finns just nu t.ex melodifestivalen, zooey deschanel, sjukgymnast, några pojknamn och grönkål. Stöter jag på någon av dessa (eller vissa andra) ord observerar jag det nästan omedvetet och reagerar automatiskt.

Det här är ju inget som är specifikt för just mig (även om en gärna vill tro att man är unik...) utan en "vanlig" hjärnbanksgrej som man läser om i psykologin. Dock brukar det då handla mer om ord som t.ex ens eget namn eller hemby.
Men min teori är alltså att det, förutom den här grundsamlingen av viktiga ord, även finns en lite mer nischad fil där man samlar mer dagsfärska ord som är intressanta för tillfället. Såna ord som byts ut lite vartefter... OCH det är ju såklart därför man ofta säger saker som t.ex "Alltså det här med Osso buco. Förut hade jag aldrig hört talas om det och nu stöter jag på det hela tiden?!"
Det är alltså antagligen inte så att du skulle bli mer utsatt för det ordet nu än tidigare. Det är bara det att just det ordet har lagrats i din intresseradiometer..!


Okeeeeej.. Det blev då ämnet i dagens inlägg? Det jag egentligen skulle skriva om var när jag gick i butiken idag och stannade upp vid åsynen av en påse grönkål (tack vare ni-vet-vad ;-))) ). Bestämde mig då för att testa på det idag. Det slutade med en mycket god grönkålssoppa med palsternacka och morot. Skulle egentligen ha varit potatis men tog det som fanns hemma och palsternacka är ju hursomhelst så mycket bättre än potatis på alla sätt.

/J